Schaatsen-ABC: Z

Zelfslijpende schaatsen - Tussen 1890 en 1930 had de in Den Dungen (bij 's-Hertogenbosch) gevestigde smid Sjef van Thiel een zekere reputatie. Uit een advertentie blijkt dat hij toen elf modellen in zijn assortiment had, waaronder zelfslijpende schaatsen. Bij dit model zijn de binnenkanten van de ijzers zachter dan de buitenkanten, waardoor bij het gebruik de binnenkanten sneller sleten dan de buitenkanten. Dit zou de ijzers van voortdurend scherpe afzetranden moeten hebben voorzien.

Zweedse schaatsen
- De Zweedse schaatsen van Almgren zijn niet meer uit het Hollandse winterlandschap weg te denken. Ze werden in de jaren-90 van de 20e eeuw geïntroduceerd als klûnschaatsen bij uitstek en dus als zeer geschikt voor het rijden van de Elfstedentocht. Dat kwam door hun geschiktheid voor natuurijs, vanwege de langzaam oplopende 'boeg', en de gemonteerde skibindingen, die op- en afstappen wel erg gemakkelijk maken. Intussen is de schaats verkrijgbaar met speciale voorzieningen voor allerlei schoenen. Ook worden klapmechanismen aangeboden.

Zwieren – Zie schoonrijden.

Zwierschaatsen - Zwieren is altijd een niet-Friese bezigheid geweest. Oude zwierschaatsen zijn daarom altijd Hollands van oorsprong. In eerste instantie werden krulschaatsen gebruikt, maar die leidden vaak tot ongelukken. Toen het de gewoonte werd om uit veiligheidsoverwegingen de krul af te zagen, lag het voor de hand dat fabrikanten schaatsen zonder krul gingen aanbieden. Zo ontstond de zwierschaats, die ook wel zwierbol werd genoemd. De schaatsen voor het zwieren zijn doorgaans voorzien van vrij hoge, brede ijzers, die in de lengterichting hol werden geslepen om het zogenoemde buitenover rijden te vergemakkelijken.


Submenu
Schaatsen-ABC

Klik op de eerste letter van het woord dat u wilt opzoeken:

A B C D E
F G H I J
K L M N O
P R S T U
V W IJ Y Z

Als u vergeefs hebt gezocht naar een onderwerp of als u over een onderwerp aanvullende informatie kunt verstrekken, aarzel dan niet en gebruik de contactknop in de voetregel.
home | donaties | sitemap | copyright | contact
© 2002- The virtual Ice Skates Museum. All rights reserved.