Sneeuwschaatsen

In Nederland zijn sneeuwschaatsen vrijwel onbekend. Ze worden ook wel glijschaatsen genoemd. De op deze pagina getoonde schaatsen komen uit Duitsland en Amerika. Dat zijn landen met doorgaans overvloediger sneeuwval dan Nederland gewend is. Bij Het virtuele Schaatsenmuseum is echter weinig bekend over het gebruik van sneeuwschaatsen. Als u er meer over weet, schroom dan niet een e-mailbericht te sturen.

duitse skischaats

Afb.1: Sneeuwschaats, circa 1935.
Deze sneeuwschaatsen hebben wel wat weg van ski's. Maar omdat de glij-ijzers smal zijn, lijken ze niet geschikt voor losse sneeuw. Ze werden daarom waarschijnlijk gebruikt op harde ondergronden al dan niet met een laagje sneeuw erop. Bijvoorbeeld: aangestampte sneeuw of bevroren water met sneeuw op het ijs. Maar het blijft gissen. De binding is als die van 'gewone' schaatsen. Deze schaatsen zijn duidelijk bedoeld voor gebruik door volwassenen. Het lijkt erop dat ze min of meer seriematig werden vervaardigd.
Fabricaat: Duits, met de hand gemaakt, maker onbekend; merk: geen.
Technische gegevens: totale lengte: 57 cm; hoogte boven sneeuw: 4,5 cm; voetstapel: 30 cm lang x 9 cm breed; schaatsijzer: metalen strip 28 mm breed x 0,5 mm dik; gewicht: 515 g.

falcon sneeuwschaats
Afb.2: Sneeuwschaats, circa 1930.
Deze sneeuwschaatsen hebben het uiterlijk van 'gewone' schaatsen. Ze zijn geheel van hout gemaakt en met een holle metalen strip 'beslagen' (detail 2c). Op de platforms is geprofileerd rubber gelijmd. De binding is in verschillende opzichten interessant. In het schaatshout zijn drie gaten geboord, waardoor een veter van circa 1,75 m kan worden gevoerd. Twee gaten zitten aan de hakkant, waardoor de schaatsen geschikt kunnen worden gemaakt voor twee schoenmaten (detail 2d). De veter wordt van achteren naar voren door de gaten gevoerd, zodanig dat aan de hakkant een grote lus ontstaat. Aan de voorkant wordt in beide einden een knoop gelegd, waardoor een voorvoetlus ontstaat. Bij het onderbinden worden de beide losse einden door de haklus gevoerd en samengeknoopt. Ze lijken bedoeld voor gebruik door kinderen.
Fabricaat: American Manufactering Concern, Falconer (NY), USA; merk: Falcon Buddy Snow Skate, zie detail 1a en 1b.
Technische gegevens: totale lengte: 29 cm; hoogte boven sneeuw: 3,5 cm; voetstapel: 23 cm x 6 cm breed; schaatsijzer: strip 22 mm breed x 0,5 mm dik; gewicht: 200 g.


sneeuwschaats handy things
Afb.3: Sneeuwschaats, circa 1930.
Handy Things was een Amerikaanse metaalwarenfabriek waar allerlei huishoudelijk (keuken)gereedschap werd gemaakt. Deze sneeuwschaatsen moeten een seizoensartikel zijn geweest. Ze hebben een onderbindsysteem met klemmen die worden bediend met een centrale hevelinrichting (detail 3a). Door de hevel naar binnen te klappen wordt gelijktijdig de hak in lengterichting en de voorvoet in breedterichting gefixeerd. De schaats is degelijk uitgevoerd en 'lood'zwaar.
Fabricaat: Handy Things Co., Ludington (Mich.), USA; merk: zie detail 3b.
Technische gegevens: totale lengte: 27 cm; hoogte boven sneeuw: 4,5 cm; voetstapel: 23 cm lang x 6 cm breed; schaatsijzer: 19 mm breed x 3 mm dik (detail 3c); gewicht: 565 g.


hudora glijders
Afb.4: Sneeuwschaats, circa 1950.
Deze sneeuwschaatsen zijn gemaakt door de gerenommeerde Duitse schaatsenfabriek Hudora. Dit bedrijf was gespecialiseerd in geheel metalen schaatsen. De schaatsen kunnen in de lengte worden versteld door middel van een schuifbaar achterstuk. Door de sleuven in de opstaande delen kunnen riemen worden geschoven om de schaatsen onder te binden (detail 4a en 4 b). Aan de voorzijde bevindt zich aan de onderzijde een dwarsblokje om te remmen (detail 4c).
Fabricaat: Hudora, Radevormwald (D); merk: zie detail 4a.
Technische gegevens: totale lengte: 24 cm; hoogte boven sneeuw: 18 mm; voetstapel: 19-22 cm x 6 cm breed; schaatsijzer: 4,5 cm breed x 1,5 mm dik; gewicht: 430 g.


duits sneeuwschaats
Afb.5: Sneeuwschaats, circa 1950.
Nog een sneeuwschaats van waarschijnlijk Duitse makelij. Bij deze schaatsen kan zowel het voor- als het achterdeel versteld worden.
Fabricaat: onbekend, waarschijnlijk Duits; merk: geen.
Technische gegevens: totale lengte: 32 cm, hoogte boven sneeuw: 2,7 cm; voetstapel: 25-29 cm lang x 7 cm breed; schaatsijzer: 0,5 mm hoog x 4,5 mm breed; gewicht: 475 g inclusief montuur.


kop van duitse skischaats
detail 1a


onderkant duitse skischaats
detail 1b


kop falcon schaats
detail 2a


merk falcon schaats
detail 2b


onderkant handy things schaats
detail 2c


acherkant handy things schaats
detail 2d


hevel handythings schaats
detail 3a


merk handy things schaats
detail 3b


onderkant hudora schaats
detail 3c


riem hudora
detail 4a


kop hudora schaats
detail 4b


detail hudora schaats
detail 4c
home | donaties | sitemap | copyright | contact
© 2002- The virtual Ice Skates Museum. All rights reserved.