Thijs-schaatsen

Elke goede schaatser wil graag rijden op schaatsen die geheel naar de persoonlijke wensen zijn aangepast. Vanwege de daarmee samenhangende hoge kosten is dat doorgaans slechts weggelegd voor topschaatsers met een zeer ruime beurs of een hulpvaardige sponsor. Het is daarom niet vreemd dat ontwerpers zoeken naar oplossingen om universele schaatsen te maken die in alle opzichten kunnen worden versteld om de individuele wensen zo goed mogelijk te benaderen. Een van die ontwerpers is Ben van Ingen.

thijs schaats

Deze schaats heeft een ijzer dat naar believen naar voren of naar achteren kan worden geschoven (detail 1). Verder is het mogelijk de schoen zowel achter als voor in hoogte te verstellen (detail 2). Ook kan de schoen ten opzichte van het ijzer zowel aan de hak als aan de teen naar binnen of naar buiten worden versteld (detail 3).
Dankzij deze voorzieningen kan het drukpunt op het ijs naar voren of naar achteren worden gelegd, al naar gelang het postuur en het gewicht van de rijder. Zo kan het insturen van de schaatsen afhankelijk van de baan of het traject worden aangepast. Maar ook kan van een lage noor een hoge worden gemaakt en kan naar eigen inzicht de voorvoet hoger of lager worden ingesteld. Een belangrijk deel van deze voorzieningen vereisen een speciale schoen. Deze werd geleverd door Floor Schrijver, ontwerper van schaatsschoenen met een thermoplastische binnenschoen, die door föhnen de ideale pasvorm wordt gegeven. De schoenzolen zijn voor en achter voorzien van dwarssleuven om het naar binnen en naar buiten plaatsen van de schoenen ten opzichte van het ijzer mogelijk te maken. De ontwikkeling van deze schaatsen werd gestimuleerd door Wintersport Leerdam B.V., de huidige eigenaar van het recreatiemerk Nijdam. Het lag in de bedoeling ze rond 2000 als Thijsschaatsen in de markt te zetten, maar als gevolg van de kwakkelwinters van de laatste jaren is het er niet van gekomen. Bij Nijdam dromen ze echter van andere tijden...
Technische gegevens: totale lengte: 46 cm, hoogte boven ijs: variabel; schaatsijzer: 1 mm dik; gewicht: 820 g inclusief schoen.

detail 1 vertanding
detail 1
De slee bestaat uit twee helften. Door losschroeven kan de slee naar voren/achteren schuiven.


detail 2 vertanding
detail 2
De binnenkant van de slee heeft een vertanding evenals een T-stuk waarmee de schoen aan het ijzer wordt bevestigd. Dankzij de vertanding kan de schoen hoger/lager worden geplaatst.


detail sleuf
detail 3
Onder de binnenzool bevindt zich een schroef waarmee de schoen naar binnen/buiten kan worden verschoven.merk nijdam
home | donaties | sitemap | copyright | contact
© 2002- The virtual Ice Skates Museum. All rights reserved.