Zaagschaatsen
zaagschaats
Afb.1: Zaagschaats, model Friese doorloper.
Technische gegevens: totale lengte: 42 cm; hoogte boven ijs: 3 cm; voetstapel: 30 cm x 5 cm breed; schaatsijzer: 17 mm hoog x 1,3 mm dik; gewicht: 315 g.

Zaagschaatsen worden gekenmerkt door de twee 'inhammen' die in elk van de schaatsijzers zijn uitgestanst (detail 1). Het idee achter de inhammen was dat ze een betere grip op het ijs zouden bewerkstelligen, met name bij het 'klauwen' op de korte banen en het bochtenwerk op de lange banen. Dit bleek ook het geval, maar kort na de introductie werd duidelijk dat er een groot nadeel aan kleefde. De inhammen maakten de schaatsen onveilig doordat ze ook bij het remmen in het ijs haakten, waardoor de rijder meer dan eens ongelukkig ten val kwam. Dit was reden om het model, dat in 1954 werd geïntroduceerd, in 1955 alweer uit de markt te nemen.

Om ze te laten opvallen, werden alle zaagschaatsen aan de onderkant wit geschilderd. Uit verfresten op de ijzers blijkt dat dit gebeurde nadat de schaatsijzers waren gemonteerd, hetgeen merkwaardig genoemd mag worden.

Aan deze schaatsen zijn de namen verbonden van de heren Netelenbos en Rodijk, die samen een handelsonderneming dreven onder de naam NERO. Netelenbos was de uitvinder en Rodijk de financier. Samen overtuigden zij de Oudenschootse schaatsenmaker Eppie Vonk van de voordelen van de zaagschaats, waarop hij er ongeveer 2000 in opdracht maakte. Hoewel Vonk zijn naam in de ijzers sloeg (detail 2), blijkt uit het etiket dat Nero het alleenverkooprecht had (detail 3).

Zaagschaatsen werden in drie modellen gemaakt: 'gewone' Friese schaatsen, Friese doorlopers en Friese noren.

zaagschaats 2
Afb.2: Zaagschaats, model houten noor.
Technische gegevens: totale lengte: 43 cm; hoogte boven ijs: 3,5 cm; voetstapel: 30 cm lang x 6 cm breed; schaatsijzer:18 mm hoog x 1,8 mm dik; gewicht: 260 g.

Helaas beschikt Het virtuele Schaatsenmuseum niet over een paar gewone Friese zaagschaatsen.

De schaatsen werden geleverd met uitvoerige instructies voor het onderhoud ervan.

onderhoudsinstructie
Afb.3: Onderhoudsinstructies.

detail 1
detail 1

detail 2
detail 2

detasil 3
detail 3
home | donaties | sitemap | copyright | contact
© 2002- The virtual Ice Skates Museum. All rights reserved.