Spreekbeurt over schaatsen

Het virtuele Schaatsenmuseum helpt je graag bij het voorbereiden en houden van een spetterende spreekbeurt. Daarom vind je hier een voorbeeld waarbij in acht stappen een spreekbeurt wordt ontwikkeld voor het onderwerp ‘Hardrijden op de schaats’. Op ongeveer dezelfde manier kan een spreekbeurt worden gemaakt over bijvoorbeeld kunstrijden of ijshockey. Dan moet je hier en daar uiteraard iets aanpassen, maar de grote lijn blijft hetzelfde. Bedenk dat het er niet om gaat dat je laat zien hoeveel je wel niet van het onderwerp afweet, maar dat je probeert anderen enthousiast te maken voor jouw hobby. De kunst is daarom je te beperken en een kort en bondig verhaal te vertellen.Stap 1: Je besluit iets over schaatsen te gaan vertellen en in het bijzonder over hardrijden.
Dit is natuurlijk de belangrijkste stap. Maar die heb je eigenlijk al achter de rug. Toch is het goed om nog eens voor jezelf na te gaan waaróm je voor dit onderwerp hebt gekozen. En of je er voldoende van af weet om er een leuk verhaal over te vertellen.

Stap 2: Maak daarom een lijstje met deelonderwerpen.
Stel jezelf vragen en zoek daar antwoorden bij. Bijvoorbeeld:
• Welke vormen van hardrijden zijn er?
• Over welke daarvan ga ik het in het bijzonder hebben?
• In welke landen wordt er hard gereden?
• Wie zijn mijn favoriete schaatsers?
• Hoe wordt een klassement opgemaakt en de winnaar bepaald?
• Welke eisen worden aan moderne schaatsen gesteld?
• En hoe zagen de schaatsen er vroeger uit?

Stap 3: Verzamel informatie.
Het spreekt vanzelf dat je beslagen ten ijs komt. (Ken je nog meer uitdrukkingen en gezegden waar het woord 'schaatsen' of 'ijs' in voorkomt?) Uiteraard weet je wel het een en ander, maar je wilt als spreker wel serieus genomen worden, nietwaar. Dus kijk eens in boek of een tijdschrift, misschien heb je wel krantenknipsels verzameld of ken je iemand die er veel van weet en waar je eens mee kunt praten. Neus ook eens rond op deze website. En denk er eens over na of je iets kunt laten zien en of je iets op het bord kunt schrijven.

Stap 4: Maak nu een eenvoudig schema.
Bijvoorbeeld als volgt:
Inleiding:
Ik wil iets vertellen over schaatsen en in het bijzonder over hardrijden, omdat … (vertel wat je leuk vindt aan schaatsen en hoeveel ervaring je hebt).
Deel 1:
Ik heb gekozen voor hardrijden. Dat kun je op verschillende manieren doen… (vertel wat je weet over kortebaan, langebaan, ploegenachtervolging, sprinten, marathon, toeren,enz.).
Deel 2:
Ik wil speciaal iets zeggen over het wedstrijdschaatsen op 400-meterbanen… (vertel iets over afstanden, allround, worldcup e.d., over je favorieten, over natuur- en kunstijs, over hoge en lage banen, enz.).
Deel 3:
Om te schaatsen heb je schaatsen nodig! (Vertel iets over hoge en lage noren, over klapschaatsen, over de verschillende soorten schoenen en over het slijpen van de schenkels).
Afsluiting:
Ik kan er natuurlijk nog veel meer over zeggen, maar ik moest mij beperken. Ik hoop dat jullie het interessant vonden en als er nog vragen zijn dan zal ik proberen ze beantwoorden.

Stap 5: Schrijf je tekst op.
Deze stap is niet echt noodzakelijk, maar als je een beetje onzeker bent helpt het vaak wel. Let op dat je het opschrijft alsof je het aan een ander vertelt. Gebruik geen moeilijke woorden. Het beste is om je toespraak niet domweg uit je hoofd te leren.

Stap 6: Maak spiekbriefjes.
Als je echt weet waar het over gaat heb je genoeg aan een paar ‘spiekbriefjes’ waarop de hoofdpunten van stap 4 staan. Maak voor elk onderdeel van het schema een apart briefje. (Je kunt hiervoor eventueel ook PowerPoint en een beamer gebruiken). Aan de hand hiervan houd je dan je verhaal door losjes van het ene naar het andere spiekbriefje te praten. Alsof je het uit je hoofd doet, dus zonder dat je gaat opdreunen. (Kijk maar eens hoe tv-presentators dat doen. Die hebben vaak een stapeltje kaarten in hun handen. Dat zijn hun spiekbriefjes, om de draad vast te houden.)

Stap 7: Oefen.
Alle begin is moeilijk. Daarom moet je oefenen. Hardop, alsof je voor de klas staat. Je hoort dan waar het niet lekker loopt, meestal omdat je het te mooi wilt zeggen. Praat vooral niet te snel. En als je eindelijk tevreden bent nodig je je ouders uit voor een proefoptreden.

Stap 8: De grote dag.
Denk na over hoe je wilt dat je spreekbeurt verloopt. Jij bent de baas en iedereen is benieuwd wat je te vertellen hebt. Doe net alsof je je publiek nog nooit hebt gezien en alsof de toehoorders speciaal zijn gekomen om door jou te worden geïnformeerd.
NNatuurlijk ben je een beetje zenuwachtig. Dat hoort erbij, dat hebben bekende Nederlanders ook heel vaak voordat ze optreden. Maar als ze eenmaal op gang zijn…
Je hebt de titel van je verhaal natuurlijk al van tevoren op het bord geschreven. Je wijst op het bord, haalt diep adem en zegt 'beste klasgenoten, ik wil jullie graag iets vertellen over het  hardrijden op de schaats, maar voor ik begin wil ik zeggen dat ik het  fijn zal vinden als jullie mij niet onderbreken en eventuele bewaren tot ik mijn verhaal heb afgerond. (Want dan word je niet steeds afgeleid en kun je je beter concentreren op de grote lijn van je verhaal.)
Kijk de klas in, haal nog een keer diep adem en steek je verhaal af…

Veel succes!

home | donaties | sitemap | copyright | contact
© 2002- The virtual Ice Skates Museum. All rights reserved.