Houten Kinderschaatsen zonder schaatsijzers
foto kinderschaatsjes zonder schaatsijzer
Afb.1: Oefenschaatsjes zonder schaatsijzers, rond 1915.
Deze schaatsen komen uit de fabriek van de Friese Firma A.K. Hoekstra. In zijn verkoopdocumentatie van 1914 prijst de fabrikant dit product aan als 'vooroefenschaatsen' met de tekst "Deze schaats is zeer geschikt om kleine kinderen in de kamer de juiste manier van schaatsenrijden te leren". Het gaat eigenlijk om een halffabricaat, want het zijn schaatshouten zonder schaatsijzers. Het lijkt waarschijnlijk dat ze ook buiten zijn gebruikt om op sneeuw te schaatsen.
Het ontwerp werd op de Nijverheidstentoonstelling van 1914 in Den Haag bekroond met de bronzen medaille. Het ziet er echter naar uit dat er niet veel zijn verkocht.
Fabricaat: Fa. A.K. Hoekstra, Warga; merk: geen.
Technische gegevens: totale lengte 29 cm; voetstapel: 1 cm lang, 5 cm breed x 2,4 cm hoog; gewicht: 90 g inclusief montuur.


Afb.2: Oefenschaatsjes met dubbele schaatsijzers, rond 1925.
Bij deze schaatsen is de ruimte tussen de beide ijzers zo gering dat het bij het rijden moet voelen alsof er een extra breed holgeslepen schaatsijzer is gemonteerd. Omdat de schaatshouten zijn uitgewerkt en voorzien van luxe bindingen zou het ook kunnen zijn dat deze schaatsen bedoeld waren voor rijd(st)ers met zwakke enkels.
Fabricaat: Fa. A.K. Hoekstra & Co., Warga; merk: onbekend.
Technische gegevens: niet beschikbaar.


Afb.3: Oefenschaatsjes met dubbele schaatsijzers, rond 1950.
houten kinderschaatsen met dubbel spoor
Deze schaatsen zijn als de Siamese tweeling: ze hebben één lijf maar dubbele hoofden en benen. De afstand tussen de beide ijzers laat schaatsen toe, maar glijden op beide ijzers is ook mogelijk. De schaatsen worden op de gebruikelijke manier door middel van leren riempjes en linten ondergebonden.
Fabricaat: J. Nooitgedagt & Zn., IJlst; merk: zie detail 3a en 3b.
Technische gegevens: niet beschikbaar.
detail 3a


detail 3b
home | donaties | sitemap | copyright | contact
© 2002- The virtual Ice Skates Museum. All rights reserved.