Zweedse krulschaatsen
Zweedse krulschaatsen 1 Afb.1: Zweedse krulschaats, 1e kwart 19e eeuw
Degelijke schaats voor algemeen gebruik. Het schaatsijzer is aan de voorzijde hoger dan aan de achterzijde en de dikte loopt van achteren naar voren breed uit. Aan de voorkant is het ijzer met een haak in het hout bevestigd; aan de achterkant met een kram over een 'staartje'. Spijkers en stripjes metaal om scheuren van de voetstapels te bestrijden, wijzen op intensief gebruik. Zie detail 1, hiernaast.
Fabricaat: onbekend; merk: geen.
Technische gegevens: totale lengte: 31 cm; hoogte boven ijs: 5 cm; voetstapel: 27 cm lang, 7 cm breed; schaatsijzer: 20-27 mm hoog, 3-5 mm dik; gewicht: 410 g.


Afb.2: Zweedse krulschaats, 1e kwart 19e eeuw

Zwaar uitgevoerde schaats. In de ene voetstapel is 1825 gekerfd en in de andere 1899. Aangenomen wordt dat de schaatsen in 1825 zijn gemaakt en dat een schaats in 1899 van een nieuwe voetstapel is voorzien. Zie detail 2a en 2b. De ijzers zijn voor hoger dan achter en achter dikker dan voor.
Fabricaat: onbekend; merk: geen.
Technische gegevens: totale lengte: 33 cm; hoogte boven ijs: 5,5 cm; voetstapel: 27 cm lang, 8,5 cm breed; schaatsijzer: 24-27 mm hoog, 4-7 mm dik; gewicht: 580 g.


Afb.3: Zweedse krulschaats, 2e kwart 19e eeuw

Zware schaats. Bij een van de houtjes is het scheuren tegengegaan door het aanbrengen van een ijzerdraadje. Zie detail 3a. De ijzers zijn 8 mm dik en van voren 5 mm hoger dan van achteren. In tegenstelling tot de voorgaande schaatsen zijn de loopvlakken verstaald. De hakschroeven zijn eveneens fors en met de hand gesmeed en gevijld. Zie detail 3b.
Fabricaat: onbekend; merk: geen.
Technische gegevens: totale lengte: 34 cm; hoogte boven ijs: 5 cm; voetstapel: 30 cm lang, 6 cm breed; schaatsijzer: 20-25 mm hoog, 8 mm dik; gewicht: 620 g.


Afb.4: Zweedse krulschaats, 2e kwart 19e eeuw

Eenvoudige, zwaar uitgevoerde schaats. De schaatsen maken in het algemeen een primitieve indruk. Het bovenste houtje op de foto is niet origineel, het onderste wel. Het originele houtje heeft ronde gaten, hetgeen wijst op het gebruik van touw als bindmiddel. Het schaatsijzer heeft een doorgezette krul en is gemaakt van smeedijzer. Zie detail 4.
Fabricaat: onbekend; merk:
Technische gegevens: totale lengte: 38 cm; hoogte boven ijs: 4 cm; voetstapel: 30 cm lang, 4,5 cm breed; schaatsijzer: 18 mm hoog, 6 mm dik, ril over de volle lengte; gewicht: 445 g.


Zweedse krulschaats 5
Afb.5: Zweedse krulschaats, 3e kwart 19e eeuw
Fraaie schaats met geheel doorgezette krul. Zie detail 5. Het ijzer is van voren bevestigd met een haak en een pen door het hout. Dit is een typisch Zweedse constructie. Van achteren heeft het ijzer een oogje. Daardoor is het ijzer met een hakschroef aan het hout vastgezet. De hakschroef werd in de schoenhak gedraaid en zorgde voor een stevige verbinding.
Fabricaat: onbekend; merk: geen.
Technische gegevens: totale lengte: 30 cm; hoogte boven ijs: 4 cm; voetstapel: 25 cm lang, 6 cm breed; schaatsijzer: 23 mm hoog, 5 mm dik; gewicht: inclusief bindingen 365 g.


Afb.6: Zweedse krulschaats, 3e kwart 19e eeuw

Elegante damesschaats met klein doorgezet krulletje. Het ijzer is van voren bevestigd met een haak en een pen door het hout. Zie detail 6. Aan de achterzijde heeft het ijzer een oogje. Daardoor is het ijzer met een hakschroef aan het hout vastgezet. De hakschroef werd in de schoenhak gedraaid en zorgde voor een stevige verbinding.
Fabricaat: onbekend; merk: geen.
Technische gegevens: totale lengte: 32 cm; hoogte boven ijs: 4 cm; voetstapel: 28 cm lang, 5,5 cm breed; schaatsijzer: 20 mm hoog, 3 mm dik; gewicht: 285 g.


Afb.7: Zweedse krulschaats, 4e kwart 19e eeuw

Zwaar uitgevoerde schaats. De voetstapel loopt van voren breed uit en is daar tegen scheuren voorzien van een messing band. Zie detail 7. Het ijzer heeft een moderne platte krul. Aan de achterzijde is het ijzer over 1/3 van de lengte hol geslepen.
Fabricaat: onbekend; merk: geen.
Technische gegevens: totale lengte: 33 cm; hoogte boven ijs: 5 cm; voetstapel: 29 cm lang, 6,5 cm breed; schaatsijzer: 27 mm hoog, 5 mm dik, deels hol geslepen; gewicht: 445 g.detail 1


detail 2a


detail 2b


detail 3a


detail 3b


detail 4


detail 5


detail 6


detail 7
home | donaties | sitemap | copyright | contact
© 2002- The virtual Ice Skates Museum. All rights reserved.