PB Schaatsen Heerenveen

Rond 1920 had Pier Bos in Heerenveen al een winkel waar 's winters naast touw en leer ook schaatsen werden verkocht. Een jaar of tien later besluit hij dat hij die schaatsen ook wel onder eigen naam kan maken. Met name voor klanten die wel eens wat anders willen dan het standaard artikel. Hij koopt de onderdelen in en monteert ze zoals de klant ze graag heeft. Ze worden voorzien van zijn initialen, waardoor het merk PB ontstaat, dat uit zijn initialen bestaat.Kennelijk gingen de zaken goed, want in 1934 vormt hij samen met zijn zwager Siebe Geertsema, die ook in touw en leer handelt, een vennootschap. Onder de naam N.V. De Friesche Schaatsenfabrieken zetten ze de zaken groots op. Als de oorlog uitbreekt zijn er ongeveer veertig personen in dienst. Daarmee is het dan een van de toonaangevende Friese schaatsenfabrieken.

Zoals voor de meeste schaatsenmakers waren de oorlogsjaren niet gemakkelijk omdat het moeilijk was om aan staal te komen. Na de oorlog werd het merk Super PB geïntroduceerd. Onder dit merk werden veel houten noren verkocht.

advertentie super pb advertentie super pb

Omdat als gevolg van een aantal elkaar opvolgende kwakkelwinters en het toegenomen welvaartsniveau het maken van (houten) schaatsen langzaam maar zeker als een bedrijfstak met een onzekere toekomst werd gezien, werden ook andere producten in het programma opgenomen en raakte het maken van schaatsen op de achtergrond.

Het bedrijf veranderde in een toeleverende metaalwarenfabriek. Zo werden onderdelen geleverd aan andere schaatsenmakers, waaronder Jaap Havekotte, de oprichter van de huidige Vikingfabriek.

In de rechter kolom worden drie etiketten getoond met merken die wel door de FSF werden geleverd, maar die waarschijnlijk al niet meer door het bedrijf zelf werden gemaakt.

In 1955 werd de productie van schaatsen definitief gestopt.Bron: Wiebe Blauw, Van glis tot klapschaats, 2001. Als u meer weet over het verleden van De Friesche Schaatsenfabrieken wordt het op prijs gesteld als u die kennis wilt delen.


etiket super pbhome | donaties | sitemap | copyright | contact
© 2002- The virtual Ice Skates Museum. All rights reserved.