A-woorden

Adelskalender - De adelskalender is een fictief klassement voor allround hardrijd(st)ers. De resultaten op de verschillende afstanden worden door middel van een deelfactor per afstand herleid naar het resultaat op de 500 meter. Zo kan per rijder voor elke afstand een relatieve 500-metertijd worden berekend. De som van de uitkomsten over alle afstanden levert een getal op dat de plaats op de ranglijst bepaalt. De lijst kan worden geraadpleegd op het adres https:/nl.wikipedia.org/wiki/adelskalender.

Amerika - Over de ontwikkeling van het hardrijden in de Verenigde Staten is weinig bekend. Volgens Pim Mulier (Wintersport, 1894) geldt Newburg, Wisconsin als de bakermat. Hij maakt melding van een zekere Charles June die in 1838 een goede rijder zou zijn geweest. Maar ook de befaamde Donoghues van het eind van de 19e eeuw zouden uit Newburg stammen. Tim (Timoty) Donoghue Sr. won tussen 1863 en 1875 in de VS alles wat er te winnen viel en later behaalden zijn twee zonen, Joe (Joseph) en Tim jr., vele successen, ook in Europa. Langebaanschaatsen genoot in de VS toen toch wel een zekere populariteit gelet op het feit dat er verschillende wapenfeiten bewaard zijn gebleven. In 1878 legde John Ennis bijvoorbeeld de 100 mijl af in 11:37:4 en de 145 mijl binnen 19 uur. In 1879 werd een kampioenschap verreden, bestaande uit wedstrijden over 10 en 20 mijl, dat werd gewonnen door een zekere G.D. Phillips. In 1882 reed J.S. Montgomery een afstand van 50 mijl in 4:13:36. In 1884 werden er onder andere wedstrijden gehouden in New York, Milwaukee en Washington, waaraan werd meegedaan door de Noor Axel Paulsen. Hij nam alle prijzen mee naar huis. Andere grote namen waren in die dagen Mc Cormick, Black, Dowd, Lardham, Pfaff, See, Sornell en Welpley. In 1884 werd de United States Skating Association opgericht met Curtis als voorzitter.

Amsterdamse IJsclub - De Amsterdamse IJsclub werd opgericht op 21 december 1864. De club stond in 1882 mede aan de wieg van de Nederlandsche Schaatsenrijdersbond, de voorganger van de huidige KNSB. Organiseerde op 13 en 14 januari 1893 in Amsterdam het eerste officiële wereldkampioenschap hardrijden voor heren, dat werd gewonnen door Jaap Eden.

Arrenslede - Zie narren.

Axel - De axel geldt bij het kunstrijden als de moeilijkste sprong. De sprong dankt zijn naam aan de Noor Axel Paulsen, die hem in 1882 voor het eerst uitvoerde. De sprong wordt op het ene been achterwaarts-buitenwaarts rijdend ingeleid. Door nu het andere been in voorwaartse richting om te zetten, buitenwaarts te belasten, op te springen en met de armen een draaibeweging in te zetten, wordt met gekruiste benen in de lucht anderhalve draai (540°) gemaakt. Daarna wordt achterwaarts-buitenwaarts geland op het been waarmee de sprong werd ingeleid. In 1948 werd de Axel door de Amerikaan Dick Button tijdens de Olympische winterspelen voor het eerst als tweevoudige sprong (3 rotaties) uitgevoerd. De eerste drievoudige sprong (4,5 draai) staat op naam van de Brit Vern Taylor die hem in 1978 tijdens de wereldkampioenschappen in zijn kür opnam.